Pályázó 22

A pályázó neve: Fazekas Erzsébet
Médium: Webbeteg.hu
Megjelenés dátuma: 2017. 08. 25.

Megjelenés linkje:
http://www.webbeteg.hu/cikkek/hematologiai_betegseg/21404/limfoma-esete

A limfómás esete a balszerencsével

A félrevezető tünetek, a daganat rejtett elhelyezkedése a gyógyulás esélyét csökkentik

(klinikusként)

„A limfóma sokarcú”, mondják a nyirokrendszeri daganatokat egy csoportba gyűjtő orvosok. „Biológiája, szövettani jellemzői, klinikai viselkedése alapján sok különálló formája létezik. Némelyik alig, vagy évekig se okoz panaszt. Az alattomosan előrehaladó kórfolyamat csak komplikációk esetén igényel kezelést, mondja dr. Fekete Sándor. Másik csoportot alkotnak a különféle panaszokkal korán jelentkező agresszív esetek. Legfőbb tünetük a nyirokcsomók egyre kiterjedtebb duzzanata – nyakon, hónaljban, lágyékban is tapintható, de gyakran (balszerencsés esetben) csak nehezen hozzáférhető helyen (mellkason, hason belül). A legdurvább típusban a rosszindulatú sejtek szaporodása oly gyors, hogy a csomók mérete hetek alatt duplázódhat, a fiatal nyiroksejtek (limfoblasztok) vérképben is észlelt száma gyorsan nő. Ellentmondásnak tűnik, mondja a Szt. László kórház nyugdíjas hematológusa, hogy e kezelés nélkül igen fatális betegségek (gyermekkori leukémiák, Burkitt lymphoma), bár nem mindig, de véglegesen gyógyíthatók, míg az indolens formák csak ritkán.”

Első a pontos diagnózis felállítása. Leginkább szűrő (vagy diabétesz, hipertónia) vizsgálaton észlelt vérkép-eltérés miatt küldi betegét hematológushoz a háziorvos. Olykor önvizsgálat derít fényt a nyirokcsomó-duzzanatra. Ha ez nyilvánvaló ok nélküli (pl. mandulagyulladáskor áll alatti csomók), s 1-2 hétnél tovább tart, orvoshoz kell fordulni, javasolja dr. Fekete, főként, ha több régióban tapintható, ha 2 cm-nél nagyobb, ha növekszik. A limfómás csomó (szemben a gyulladásossal) érzékeny. A kezelés indítását hátráltatja, ha csak a hasban, medencében, a mediasztinum területén (tüdők közt) van a röntgen, ultrahang, CT vizsgálattal lelt daganat. Ekkor urológiai, nő-, tüdőgyógyászati konzíliumot kell kérni, ám végleges diagnózist a hasi vagy mellkas-sebész végezte biopsziás mintavétel adhat. A szervekből kiinduló (szolid) tumor is okozhat nyirokcsomó megnagyobbodást, az áttétes kór fennállása az előzményi adatok (panaszok), majd a biopszia alapján fejthető meg. Az is orvoshoz vezeti az egyént, ha bakteriális/vírusbetegség hiányában lesz lázas, vagy ha láza antibiotikum szedésre se szűnik. Ez az agresszívabb limfóma jele. A ritkán visszatérő, periodikus, ismétlődő, magától múló láz többnyire Hodgkin limfómában fordul elő. Jellemző az éjszakai erős izzadás. A limfómás, a többi rákoshoz hasonlóan észlelhet jelentős fogyást, amit más ok (diabétesz, pajzsmirigy túlműködés) nem magyaráz. Ritka a bőrviszketés. A nagy nyirokcsomó a szomszédos szervet nyomva is okozhat panaszt. „Egyre gyakoribb, hogy nem nyirokszervben (-csomók, lép), csontvelőben, hanem egyéb helyen (gyomor, központi idegrendszer, vese, csont) kezdődik a nyiroksejtek burjánzása.”

Előfordulási gyakorisága miatt két nyiroksejtes kórt emel ki dr. Fekete. A krónikus limfoid leukémia jellemzője a fehérvér-(nyirok)sejtek vérképben észlelt felszaporodása. Lefolyását tekintve ez nem ’egy’ betegség. „Több altípusa ismert (25 éve is két CLL-ről beszéltek). Az egyik stabil, progressziómentes, kezelést nem, csak megfigyelést igényel (tán nem is ’igazi’ leukémia). A másik panaszokat okoz, progresszív, olykor nehezen befolyásolható. Drága, de OEP támogatással elérhető immun-, adott molekuláris célpontokat támadó terápiával az eredmények jelentős javulását értük el”, mondja a hematológus.

A másodikként leggyakoribb a myeloma multiplex, itt a csontvelőben (egymással apa-fiú kapcsolatban) lévő sejtek okoznak bajt. Egyik jellemző hatásuk a csont mészállományának pusztítása, csontritkulást okozva (minden csontban, vagy gócosan). A két lábra álláskor a test súlyának terhét a gerinc alsó harmada viseli. Az emiatt fellépő fájdalom, sokszor csak hetek, hónapok múlva viszi a beteget reumatológushoz (hisz’ másnak is van lumbágója). A kórképet az elvégzett fehérje-vizsgálat tisztázhatja. A mielomás a csontvelői daganatsejtes proliferáció miatt sokszor vérszegény, a csontokból kimart kalcium emelheti a vér Ca-szintjét, ez és a kóros fehérje károsítja a vesét. „50 éve 2, ma tíznél több szer szolgál gyógyításra. A Hodgkin, nem-Hodgkin limfómák kezelésében is alkalmazott saját őssejttel zajló (autológ) átültetés az arra alkalmas mielómás rutin kezelésének számít”, tájékoztat dr. Fekete Sándor.

(laikusként)

A hematológiai osztályra többször látogattam el. Egyik alkalommal, a hetekig egyeztetett interjúra hosszan kellett várni a folyosón, így mindenkit magam elé engedtem. Az adminisztrátor ügyintézését egy osztályos orvos is segítette: „Beviszem, a főorvos kezébe adom a zárót. Írja alá, megy a beteg vonata”!

Az ambuláns beteg is elsőbbséget élvez, hiszen a hematológia témájára szántam e régóta várt napot. Megértem, minden orvosi feladat fontosabb a kérdéseimnél. A doktor most kanült cserél a kezelőben. Most azért tartott 50 percig, ami máskor, rutinból gyorsan megy, mert sínben a keze. Így látja el kollégái betegeit is. Helyettesít, magyarázza később. A nővér már beavatott, miért sötét a folyosó túlsó szárnya. „A fél osztály le van zárva. Nincs kit beosztani a szabadságon lévő orvosok, nővérek helyére. Most a betegek egy része hazament, a többieket átköltöztettük.”

Az ambuláns betegek elől nincs lezárva az osztály. Déltájban érkezik egy 75-80 körüli férfi. Nehezen lépked, elsőre úgy látszik, lábai betegek, nem bírják teste súlyát. A térdek be-berogynak, szinte kaszálják egymást. A nádpálca vékonyságú, instabilnak látszó, neki túl rövid bot csak lelke megnyugtatására lehet alkalmas! Tán kísérője is így véli, mert a liftből kilépve szorosan mögötte marad, hogy elkapja, ha megbillen ez a valaha délceg, mára megroppant férfi, aki kerülendő az esést, erősen koncentrál. „A botot 2 napja kaptam. Bevált, visszaadta egyensúlyom, mondja. Igaz, markolata túl alacsony, nem tudom átfogni. Tenyérrel szorítom a csúcsgombot, így támaszkodom. A kerekes eszköz jóval stabilabb volt, a keretét karomhoz emelték, ha elfáradtam, ülőkéjén megpihentem.”

Beszélgetésünk kiindulása így a Nordic walking-bot. Kellő biztonságot ad-e. A férfi hosszas helyezkedés után, meggörnyedt derékkal leül a műanyag székre (halk taps kíséri, felesége aggódott, sikerül-e). Készségesen mutatja az üvegszálas bot alján lévő fémet. „Nem csúszik. Hegyes és kemény.” Támaszt nem ad, mégis jobban jár vele. „A 2 nap alatt sokat fejlődtem. De nem a lábam fáj, csigolya-összeroppanásom van” – közli. Felesége ajkai körül mosoly, ám arckifejezése feszültséget leplez, nem találja, hogy lehetne hosszabbra állítani a botot. A férfi megkérdi, benn van-e az orvos, mióta várunk, ki következik, az ismerős nővér nincs-e szabadságon.

A bot haszna után a fájdalmáról érdeklődöm: „Melyik szakaszon roppantak meg csigolyái? Nem próbálták stabilizáló anyagot injektálva erősíteni gerincét? E beavatkozást több helyen végzik”, jegyzem meg. „A háti szakaszon. Nem ajánlották fel, bár sokfelé jártam”. Elgondolkodva kérdez vissza: „Magának mi a baja?” Szakmai beszélgetésre jöttem, avatom be, ezért is szeretném tudni, milyen diagnózist kapott. „A hematológiai kórok halmazába ugyanis sokféle betegség tartozik.”

Magamban felidézem: a WHO a gyakran előforduló limfómákhoz sorolja a myeloma multiplexet is, aminek kezdeti tünetei az érintettet és orvosait is félrevezethetik, mert mozgásszervi bajra, csontritkulásra utalnak. Az orvosok szerint a csontvelőben, a csontok külső részében gyűlnek össze a mielóma sejtek – egyre nagyobb tömegük fájdalmat, törést okoz, megnehezítve a beteg mozgását – általában több csontban képezve daganatot. Az MM okát nem tudni. Az érintettek 50-70 közöttiek, többségük férfi – jutok gondolatmenetem végére, ám ezt nem osztom meg az esetleg érintett ambuláns beteggel.

A férfi elutasít: „Ennek részletezésébe nem kívánok belemenni!” Szabadkozom: „Ne vegye tolakodásnak, a kérdezés munkám része.” Hamar békülékenyre váltva folytatja: „Panaszaim 12 éve kezdődtek. Fájt a hátam. Hamar elfáradtam, aztán jöttek a fertőzések.”

„A mielóma gyengíti a csontállományt. Fontos tünet a háti gerincszakasz fájdalma. Ezt követi a gyengeség, súlyvesztés. A kóros mennyiségű plazmasejt csökkenti a normál védekező fehérjék (immunglobulin) képzését, így a beteg hajlamos a fertőzésekre” – olvasom otthon.

„Mentem a háziorvoshoz, ő továbbküldött. A belgyógyász megnézte, nincs-e csontritkulásom. A reumatológus röntgent írt elő, ideggyógyásznál is jártam. Csak sok-sok év után értem ide. Itt a hematológián kaptam végül célzottan kezelést.”

Az orvosi cikk folytatódik: „A röntgen mutatja, van-e tört, károsodott csont. A betegek 60%-ánál körülírt csontfeloldódásos gócok vannak. Vizsgálják a vér-, vizeletmintát, magas-e az M antitest fehérje koncentráció. 98%-nál a vérszérumban/vizeletben megjelenik a burjánzó plazmasejtek termelte kóros fehérje. Csontvelő-aspirációt, biopsziát kér az orvos, mieloma sejteket keresve. A kezelés sejtosztódás-gátló szerekkel zajlik: enyhébb formánál szájon át, több komplikációnál, előrehaladott kór esetén citosztatikus infúziókkal.”

„Ha másoknak akar tanácsot adni, két fontos dolgot üzenek. A fájdalmat, hátfájdalmat vegyék nagyon komolyan. Nem elég csillapítani. Ne intézzék el, hogy ez a korral jár. Ki kell deríteni, mi idézi elő, súlyos dolog lehet a háttérben! Másik elengedhetetlenül fontos dolog a laborvizsgálat. A vérképre nagyon kell hallgatni. A leletekben minden benne van! Ha pedig kiderült az ok, követni kell a szakorvos utasítását. A gyógyszeres kezelés hozhat megoldást!”

Idáig jutottunk, mikor nyílt a kezelő ajtaja. Az orvos elnézést kért a várakoztatás miatt a föltápászkodó férfitől, majd a kezelőbe kísérte. A feleség kezei most is centire a férfi derekától, hogy védje, ha megbillenne. Az odabenn tervezett kezeléshez az orvosra nem volt szükség, a nővér tudta dolgát. A hematológus végre időt szánt az interjúra. Betegéről nem kérdeztem. Úgy véltem, jobb, ha megőrzöm inkognitóját. Miközben szavait, üzenetként jól megőrizve, továbbadom – betegtársai okulására.

A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány honlapja

A MOHA a pályázatok tartalmáért felelősséget nem vállal.